Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Nastaw w butli 15 litrowej. Owoce zrywane na raty i gniecione.
Drożdże Browin
Cukier na razie 200 gram.
Tylko ten kto nic nie robi nie popełnia błędów.
Zazdroszczę Ci tego winogrona, robisz nieduże nastawy ale robisz. Ja też miałem plany na nastawy gronowe, ale wszystko się posypało. Z przyczyn ode mnie niezależnych zostałem odcięty od surowca. Została mi aronia, jabłko i dzika róża. Przygotowałem już pod DR dwie butlę 30l bo tego surowca w brud. Byle tylko czasu starczyło.
Co drugi dzień dorzucam po 2-3 litry. Pracuje dość mocno. Niedługo odrzucę skórki.
Odrzuciłem owoce z nastawu Nero. Dodałem około pół kilo cukru bo było wytrawne. Dodałem trochę soku tej odmiany, bo jeszcze wiszą na krzewach, a ja je zrywam głównie na sok do picia.
Zlano znad osadu, dodałem około 400 gram cukru. Wino całkowicie mętne, jeszcze słabo pracuje.
Czy sprawdzałeś już jakąś zeszłoroczną swoją produkcję gronową np Nero, izę?
Nero 10 - 11 litrów, Iza też około 10 litrów. Balony stoją tuż obok.
Agat Doński z 7-8 litrów. Venus 3 litry, Bianca 2-2,5 litra. To wszystko za ub. rok. Ze Swenson Red nic nie nastawiłem. W sumie jest z 34-35 litrów wina.
To niewiele więcej niż mojego gronowego, ale pytałem się czy sprawdzałeś w sensie czy kosztowałeś.
Tak, wszystkie sprawdzam pod względem smakowym na bieżąco i w razie czego dosładzam po trochu.
A jaki jest cel tego dosładzania?
Dosładzam żeby nie było wytrawne tylko półwytrawne.
Jak czytam twoje posty, to się zastanawiam czy wogule jest jakaś istotną różnica pomiędzy winogronem przerobowym czy deserowym, a ściślej chodzi mi o jakość końcową wina?
Nigdy nie robiłem wina z odmian przerobowych bo takiej nie mam. Podobno Nero i Bianca można traktować jako odmiany przerobowo/deserowe. Poza tym smak każdego to indywidualna sprawa.
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.016 sekund, wykonano 10 zapytań - Pamięć użyta: 937.6 kB (Maksimum: 1.07 MB) ]